Dubbelpall för Joel Granfors på Snetterton

50 (5)_Sunday
  • Fortec-svensken en blinkning från seger 
  • Tight racing med främste titelrivalen när tätduon rycker ifrån i tabellen


Joel Granfors fick med sig två färska pallplatser från midsommarhelgens GB3-tävlingar på Snetterton, där Eskilstuna-sonen bara var några tiondelar från seger efter en underhållande batalj med titelkonkurrenten Luke Browning.

Granfors höll sig genomgående långt framme i resultatlistan under samtliga tävlingsdagar utanför Norwich, med näst bästa tid totalt under torsdagens och fredagens tester och en ny andraplats i lördagens tidskval. 

Den insatsen innebar att Granfors startade såväl det första som andra av helgens tre race från första startled, och i båda fallen lyckades han också konvertera sitt utgångsläge till dubbla besök på pallen. 

I det första racet tappade den nyblivne 17-åringen förvisso en plats i starten när Browning – tvåa bakom Granfors i mästerskapet inför helgens tävlingar – lyckades smita förbi. Granfors spenderade resten av loppet tätt i rygg bakom Hitech GP-föraren, som i sin tur jagade hårt bakom slutlige segraren Callum Voisin.    

Fighten mellan Granfors och Browning nådde sedan nästa nivå i det efterföljande andra racet, som kördes på söndagsförmiddagen. Den här gången delade duon första startled, och det var Granfors som kom iväg bäst från linjen – men Browning stängde dörren bryskt och försvarade sin ledning in i Kurva 1.

Granfors och Browning (#5) i fight om ledningen.

De båda titelkandidaterna duellerade sedan hårt om segern under resten av loppet – Granfors uppenbart snabbare – men Browning höll en effektiv defensiv och när målflaggan föll skildes duon åt av 0.235 sekunder; jämförbart med en mänsklig blinkning. 

– Det har varit en bra helg, och dubbla pallplatser är inget att klaga på, säger Joel Granfors. Det har varit väldigt tight mellan Luke och mig, men jag kände att jag var snabbare än honom och jag försökte stressa fram ett misstag. Tyvärr är det väldigt svårt att köra om här. Det var tuff, tight racing, men det var kul och jag känner att vi har respekt för varandra. Nästa gång ska jag se till att ha marginalerna på min sida!

I det tredje och sista racet för helgen, där omvänd startordning tillämpas baserat på resultatet i kvalet, hade Granfors en tuff uppgift framför sig från 21:a och näst sista plats på gridden. Han avancerade dock metodiskt och riskmedvetet till 16:e plats.

Med halva säsongen avverkad är Joel Granfors nu tvåa i mästerskapet, bara 11 poäng bakom nye ledaren Browning. Samtidigt har toppduon ryckt åt sig en liten lucka på drygt 40 poäng till tredjeplacerade brasilianaren Roberto Faria.

– Vi tappade några poäng på Luke i helgen, men det är mer eller mindre helt jämnt efter halva säsongen, avrundar Joel Granfors. Det är helt öppet inför de återstående racen och jag känner mig väldigt trygg i farten vi har för tillfället. Jag är redo att slåss om den här titeln!

Närmast på GB3-agendan står årets enda deltävling utanför brittisk mark, när belgiska F1-banan Spa-Francorchamps står värd för nästa sammandrabbning den 23-24 juli. 

I morgon måndag (27 juni) besöker Joel Granfors F1-världsmästarna Red Bull Racing i Milton Keynes för en rundvandring i teamets fabrikslokaler. Rundturen är en belöning för att Granfors ledde GB3-sammandraget efter tre körda deltävlingar.


RESULTAT

GB3 Championship
Rd. 4 | Snetterton

Race 1 | Race 2Race 3


MÄSTERSKAPSSTÄLLNING

GB3 Championship
Efter 4/8 deltävlingar

1: Luke Browning (GBR), 239 p.
2: Joel Granfors (SWE), 228 p.
3: Roberto Faria (BRA), 187 p.
4: Max Esterson (USA), 181 p.
5: Callum Voisin (GBR), 172 p.

Fullständig tabell