Bra fart men stökig dag – Joel sexa i GB3-premiären

OultonParkJG-49

Joel körde i mål som sexa i karriärens första GB3-race, men hade fart för betydligt mer än så på en stökig påskafton där han tvingades navigera både en bestraffning och tekniska problem på det allra sista varvet.

Joel inledde lördagens tävlingar urstarkt på Oulton Park med näst bästa tid, bara några hundradelar bakom hemmafavoriten Luke Browning, i säsongens första tidskval.

RESULTAT: Kval

Dessvärre ansåg domarna att Joel varit vållande i en incident med Branden Oxley i början av passet, och bestraffade honom med fem platsers nedflyttning på gridden till det första av premiärhelgens tre race.

Istället för första led tvingades Joel att ta plats i sjunde ruta – ett tungt slag på en bana ökänt svår att köra om på – men en bra start och ett starkt förstavarv tog honom förbi de båda Carlin-förarna Javier Sagrera och Callum Voisin och upp till femte plats.

Där höll han sedan till under resten av racet, fastlimmad bakom fjärdeplacerade McKenzy Cresswell, ända fram till det allra sista varvet då dramatiken slog till i form av tekniska problem.

Joels Fortec-bil fastnade i femmans växel, och tillfälligt även i neutral, men han lyckades i alla fall rulla in över mållinjen och säkra värdefulla mästerskapspoäng för sjätte plats.

Browning vann premiären före Roberto Faria och Matthew Rees.

REPRIS: Se Race 1 i sin helhet

– Jag gjorde en bra start och kom förbi Sagrera direkt, och sedan tog jag Voisin lite senare på det första varvet, säger Joel. Resten av racet satt jag fast bakom Cresswell; jag var mycket snabbare, men det är svårt att köra om här och han gjorde inga misstag.

– Sedan, på sista varvet, fick jag problem med växellådan. Jag fastnade i femman när jag växlade ner för hårnålen på baksidan av banan, och två kurvor senare gick den in i neutral. Då trodde jag att loppet var över, men som tur var lyckades jag få i femman igen och rulla över mållinjen. Vi förlorade faktiskt bara en plats, vilket är lite förvånande, men jag hade en ganska stor lucka bakåt och den visade sig komma väl till pass.

Resultatet är en besvikelse sett till farten vi har, och jag håller inte med om bestraffningen jag fick efter kvalet heller, men det är som det är. Vi lyckades i alla fall rädda många viktiga poäng idag, och vi vet att vi är snabba. Vi kommer igen.

Under söndagen råder påskledigt på Oulton Park. Fältet är istället tillbaka på banan på måndag för de återstående två premiärracen, med Joel i första startled – bredvid Browning – när lamporna slocknar i Race 2.