Joel Granfors avslutar i dur under lärorik helg i omväxlande väder

Granfors-05
  • Topp åtta i helgens alla tre race på Brands Hatch
  • Stark avslutning med näst snabbaste varv i Race 3   


Joel Granfors tog sig igenom en händelserik helg i omväxlande väderlek med en trio av topp åtta-resultat i säsongens tredje deltävling för det brittiska Formel 4-mästerskapet på Brands Hatch.

Granfors radade upp resultatsviten åtta, åtta, sexa i helgens tre race utanför London, där det 19 bilar stora fältet – i typisk midsommaranda – ställdes inför ömsom regn, ömsom solsken. 

Granfors lyckades dock navigera sig helskinnad genom tre utmanande lopp, och avslutade särskilt starkt i Race 3 när han efter en dålig start slog sig tillbaka upp till sjätte plats på en bana ökänd för sina begränsade omkörningsmöjligheter.

Granfors noterades dessutom för näst snabbaste varv, bara fyra tusendelar långsammare än britten Joseph Loake. Granfors och Loake var de enda två förarna som tog sig under 47 sekunder runt den 1.9 km korta Indy-slingan i något av helgens tre race. 

– Det har varit en helg med blandade känslor, men i slutändan har jag lärt mig väldigt mycketsäger Joel Granfors. Återigen var det framför allt kvalet som inte riktigt lirade, även om det var bättre än tidigare. Vi hamnade ett par-tre placeringar för långt ner på gridden för att kunna slåss på allvar allra längst fram, men det var oerhört jämnt och bara två tiondelar hade räckt till pole position. Det är tufft här, men det är utvecklande, och det är så det ska vara. 

Chans till ett riktigt framskjutet resultat hade Granfors kanske främst i Race 2 på söndagsförmiddagen, när han på regndäck avancerade hela vägen till andra plats under inledningen av ett rafflande lopp.

När regnet upphörde och banan istället började torka upp halvvägs genom det 20 minuter långa heatet tappade Granfors dock sitt slagläge, och passerades av flera bilar på torrdäck. Eskilstuna-sonen föll tillbaka och blev till slut åtta. 

– Vi har varit tvungna att ta en del snabba beslut i helgen, framför allt inför Race 2 när det började regna precis före start, fortsätter Granfors. Det kändes bra i början, men sedan dödade vi däcken totalt när det torkade upp och där har jag lärt mig en del väldigt konkreta saker till nästa gång. Allt som allt hade jag hoppats på mer, men det var skönt att vi avslutade på det sätt vi gjorde i Race 3. Vi kan alla se att farten finns där; vi måste bara börja få lite vind i ryggen.  

Joel Granfors ligger nu på femte plats i förarsammandraget, som fortsatt leds av andraårschauffören James Hedley (GBR).

Det brittiska Formel 4-mästerskapet tar nu ett fem veckor långt sommaruppehåll, innan säsongen återupptas på Oulton Park i månadsskiftet juli/augusti. Därefter väntar en intensiv tävlingsperiod i augusti, september och oktober då årets resterande sju racehelger ska avverkas.  


RESULTAT

F4 British Championship
Rd. 3 | Brands Hatch (Indy)

Race 1 | Race 2 Race 3


POÄNGTABELL

F4 British Championship
Efter 3/10 deltävlingar

1: James Hedley (GBR), 120 p.
2: Matthew Rees (GBR), 100 p.
3: McKenzy Cresswell (GBR), 88 p.
4: Matias Zagazeta (PER), 68 p.
5: Joel Granfors (SWE), 61 p.

Fullständig tabell