Joel Granfors en vinnare i USA efter sensationell uppkörning

23IndyGPGB28117

// Tar första segern i USF Pro 2000 under osannolika former
// Klättrar 17 placeringar på Indianapolis Motor Speedway


Joel Granfors slog till med USA-karriärens första seger i en sensationell uppkörning från 18:e startposition vid helgens USF Pro 2000-tävlingar på legendariska Indianapolis Motor Speedway.

Granfors stod för en klättring av ytterst sällsynta mått när han avancerade från den bakre delen av fältet hela vägen in i Victory Lane i en körning som på allvar presenterade Eskilstuna-sonen för den amerikanska racingpubliken.  

Segern kom i det andra och avslutande av helgens två race, där Granfors alltså startade först på 18:e plats. Utgångsläget var ett resultat av att ha tvingats bryta Race 1 – vars varvtider används för att formera gridden till Race 2 – i ett tidigt skede en dag tidigare på grund av kontakt med en annan bil.

Granfors, som tog sin första pallplats vid den föregående deltävlingen på Sebring-banan i slutet av mars, lät sig dock inte nedslås. Redan på det första varvet tog sig sörmlänningen in i topp tio, och i samband med en omstart kunde han sedan effektivt fortsätta sitt avancemang.

Några varv senare övertog Granfors ledningen genom en omkörning på mexikanske teamkamraten Salvador de Alba, som därefter inte kunde hänga med i svenskens tempo. Vid målflagg hade Granfors öppnat upp en lucka på över tre sekunder, och den första USA-segern var ett faktum – inkasserad på självaste Indianapolis Motor Speedway.  

– Vilket race, utbrister Joel Granfors. Att få ta första segern i USA, och att göra det här i Indianapolis på det här sättet, är verkligen en dröm. Jag gjorde en bra start, en ännu bättre omstart, och sedan var det bara att ta bilen i mål när jag väl tagit över ledningen. Det var det perfekta racet idag.


Granfors levererade samtidigt årets första seger åt sitt team, Exclusive Autosport, som dessutom fick fira dubbelt med de Alba på andra plats.

– Det här betyder så mycket för hela teamet, avslutar Joel Granfors. Vi behövde verkligen det här. Bilen har varit snabb hela helgen och nu har vi verkligen bevisat vad vi kan. Det ger oss väldigt mycket kraft inför resten av säsongen. Tack till hela teamet.  

I och med helgens seger avancerar Granfors nu till fjärde plats i USF Pro 2000-tabellen, där han dessutom närmar sig ledande Myles Rowe (USA).

Mästerskapet fortsätter närmast med säsongens första och enda ovallopp, som körs på Lucas Oil Raceway – också i Indianapolis – den 25-26 maj. Joel Granfors ovaldebut kommer därmed att äga rum under samma helg som hela Indianapolis befinner sig i racingfeber i samband med INDYCAR-klassikern Indy 500.

Under helgen firade familjen Granfors dessutom storslam, när lillebror Linus tog hem båda racen i Formula Nordic på Anderstorp.


RESULTAT

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
Rd. 3 // Indianapolis Motor Speedway (USA)

// Race 1
// Race 2


MÄSTERSKAPSTABELL

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
// Efter 3/9 deltävlingar

1: Myles Rowe (USA), 139 p.
2: Kiko Porto (BRA), 100 p.
3: Francesco Pizzi (ITA), 98 p.
4: Joel Granfors (SWE), 95 p.
5: Jace Denmark (USA), 91 p.

Hela tabellen