Joel Granfors fyra totalt i brittiska Formel 4 efter lovande debutsäsong

BrandsHatch-62

  • Eskilstuna-sonen snabb på Brands Hatch men tvingas avstå sista racet
  • Första internationella säsongen ger en seger, åtta pallplatser och ett banrekord


Joel Granfors avslutar en första lovande säsong i internationell formelbilsracing som fyra totalt i det konkurrenskraftiga brittiska Formel 4-mästerskapet.

Granfors befäste sin position i sammandraget under en finalhelg på Brands Hatch som började starkt, men som sedan mynnade ut i ett antiklimax där Eskilstuna-föraren tvingades avstå det avslutande racet för säsongen. 

Granfors var i bra slag redan från start på den tekniska banan utanför London, där 16-åringen var näst snabbast på båda fredagens fria träningspass och sedan körde in bara 11 tusendelar från pole position i kvalet – trots att han på grund av trafik och rödflagg bara fick till en enda representativ varvtid.

Granfors tog sedan målflagg som stabil fyra i det första av helgens tre race – men det var i det efterföljande Race 2, där omvänd startordning tillämpas, som olyckan var framme. Granfors drogs in i en incident med två andra förare på det första varvet, och tvingades omgående att bryta med söndertrasad hjulupphängning på sin Fortec-bil.

Inspektioner efter loppet visade att bilens så kallade monocoque tagit permanent skada, och Granfors tvingades därmed – i enlighet med säkerhetsföreskrifterna – att stå över det säsongsavslutande Race 3 på söndagen.

– Det var förstås en stor besvikelse att inte kunna fullfölja helgen, och det var egentligen ingen jättestor smäll – men tyvärr tog den ganska illa, säger Joel Granfors. Det var ett tråkigt slut på säsongen, men det finns också mycket positivt att ta med sig härifrån. Vi har haft väldigt bra fart i alla pass, och det är ett skönt kvitto att få just under en finalhelg.

Efter att ha vunnit såväl Formula Nordic som Aquila Synergy Cup hemma i Sverige under 2020 har Joel Granfors den här säsongen sjösatt en internationell racingsatsning. Hans facit i det brittiska Formel 4-mästerskapet, som fostrat världsstjärnor som Lando Norris och George Russell, inkluderar en seger, åtta pallplatser och fyra snabbaste varv.

Granfors har också satt ett nytt banrekord på Thruxton-banan och avslutar året 91 poäng bakom titelvinnaren Matthew Rees (GBR) efter totalt 30 körda race.

– Allt som allt har det varit en bra första säsong, och jag har lärt mig otroligt mycket, summerar Joel Granfors. Det har varit upp och ner, men det är en naturlig del av utvecklingen och på det stora hela har vi visat att vi hör hemma i toppen. Jag har fått lära mig att arbeta med ett nytt team, jag har flyttat till ett annat land, och jag har fått en mycket bredare förståelse för sporten. Jag vill tacka hela gänget på Fortec för det vi faktiskt har uppnått i år – förhoppningsvis är det här bara början.

Granfors avslutar säsongen som Fortec-teamets bäst placerade förare i mästerskapet. Stallet, som är baserat i Daventry och ägs och drivs av familjen Dutton, blir tvåa totalt i teamsammandraget.

– Joel har visat extrem professionalism och mognad under sin första säsong i brittiska Formel 4, säger teamchefen Oliver Dutton. Hans välkalkylerade omkörningar och konsekventa, höga fart har visat alla i depån att han är att räkna med. Han har en hängivenhet för sporten som kommer att ta honom långt. Jag är väldigt spänd på att följa hans nästa steg i karriären.

Samtidigt som 2021 års säsong läggs till handlingarna intensifieras nu arbetet inför 2022. Mer information om nästa steg i Joel Granfors karriär följer i ett senare skede.RESULTAT

F4 British Championship
Rd. 10 | Brands Hatch GP

Race 1 | Race 2Race 3MÄSTERSKAPSTABELL

F4 British Championship
Efter 30/30 race

1: Matthew Rees (GBR), 331 p.
2: Matias Zagazeta (PER), 306 p.
3: McKenzy Cresswell (GBR), 305 p.
4: Joel Granfors (SWE), 240 p.
5: James Hedley (GBR), 226 p.

Fullständig tabell