Joel Granfors inleder internationell formelbilssatsning

JG
  • Eskilstuna-sonen klar för brittiska Formel 4-mästerskapet
  • Skriver på för regerande mästarna Fortec Motorsport
  • Påbörjar klättring mot racingtoppen på klassisk motormark

15-årige Joel Granfors kommer att ta karriärens hittills största steg när han under 2021 lämnar Sverige för att sjösätta en internationell formelbilssatsning i det brittiska Formel 4-mästerskapet (F4 British Championship certified by FIA – powered by Ford EcoBoost).

Granfors har skrivit på för det meriterade toppteamet Fortec Motorsport, som under sin 30-åriga existens tävlat på bred front i europeisk juniorracing och som också tog engelsmannen Luke Browning till guld i fjolårets upplaga av brittiska Formel 4.

– Jag är otroligt glad att kunna göra det här tillkännagivandet och att få inleda min internationella satsning i det brittiska Formel 4-mästerskapet, säger Joel Granfors. Vi har jobbat hårt under vintern för att få till det här, och det känns fantastiskt att vi har lyckats.

Genom sitt insteg i mästerskapet följer Granfors samma väg som bland andra F1-stjärnan Lando Norris, INDYCAR-föraren Colton Herta, norske Red Bull-junioren Dennis Hauger och svenske landslagskollegan Linus Lundqvist, som alla tävlat i Formel 4 på de brittiska öarna.

– Jag vet att jag har mycket att lära, fortsätter Joel Granfors. Både bilen och banorna blir helt nya, men jag är övertygad om att Fortec Motorsport är helt rätt miljö för mig. De har en lång historia av förarutveckling, vann mästerskapet i fjol, och har verkligen välkomnat mig med öppna armar. Jag är spänd på att se vad vi kan åstadkomma tillsammans. 

Granfors, från Gillberga utanför Eskilstuna, tar steget till England efter en uppseendeväckande säsong på hemmaplan under 2020 – då han eftertryckligt kammade hem såväl Formula Nordic som Aquila Synergy Cup.

I Fortec Motorsport får den nyblivne landslagsföraren och Rydell Special Award-mottagaren nu en beprövad hamn. Sammanlagt har det Daventry-baserade stallet vunnit 12 teammästerskap, 22 förartitlar och 325 race på juniornivå på trappan mot Formel 1.

– Alla i teamet är mycket glada att få välkomna Joel till oss inför den här säsongen, säger Fortec Motorsports team manager Oliver Dutton. Hans bakgrund säger allt: att med sådan dominans gå ut och vinna två så pass starka mästerskap i Sverige utmärker honom verkligen som någon att hålla ögonen på. 

Bland de förare som tidigare tävlat för Fortec Motorsport märks namn som Charles Leclerc, Juan Pablo Montoya, Daniel Ricciardo och svenske Marcus Ericsson.  

– Vårt familjeteam har en lång historia av att utveckla precis den här typen av blivande stjärnor, så vi ser fram emot att göra detsamma med Joel och stötta hans resa mot toppen, fortsätter Dutton. Det kommer att bli stenhård konkurrens – det är det alltid i brittiska Formel 4 – men Joel har den råa kapaciteten som krävs. Det blir bara en fråga om att sätta ihop allting under säsongen.

Det brittiska Formel 4-mästerskapet tillämpar ett så kallat enhetsreglemente, med identiska bilar byggda av franska Mygale och 160 hästkrafter starka Ford EcoBoost-motorer.

Serien körs som supportklass till BTCC (British Touring Car Championship) och utgörs under 2021 av totalt 30 race fördelade över tio deltävlingar (tre race per helg).

Premiären äger rum på Thruxton-banan den 8-9 maj, med final på Brands Hatch utanför London i slutet av oktober.

MER INFORMATION
F4 British Championship | Fortec Motorsport

KALENDER 2021
8-9 maj:
 Thruxton
15-16 maj: Snetterton
12-13 juni: Brands Hatch (Indy)
31 juli-1 augusti: Oulton Park
14-15 augusti: Knockhill
28-29 augusti: Thruxton
18-19 september: Croft
25-26 september: Silverstone
9-10 oktober: Donington Park
23-24 oktober: Brands Hatch (GP)