Joel Granfors inleder USA-äventyret – premiärdags i Florida

SpringTraining-72

// Eskilstuna-sonen redo att dra igång USF Pro 2000-säsongen 
// USA-debuterar i spektakulärt stadslopp vid helgens INDYCAR-premiär


Joel Granfors står på tröskeln till ett nytt spännande kapitel i karriären när han inleder sin resa på den amerikanska racingscenen i helgen vid den stora INDYCAR-premiären i St. Petersburg, Florida.     

Granfors kommer till start i supportserien USF Pro 2000, två snäpp under kungaklassen NTT INDYCAR SERIES, och står inför en stor omställning full av nya utmaningar efter att tidigare ha tävlat uteslutande i Europa.   

Förutom en ny klass, ny bil, ett nytt team och en ny kontinent kastas 17-årige Granfors dessutom rakt in i hetluften i helgen när säsongen inleds på en för honom helt ny typ av bana. Premiären bjuder nämligen på ett exotiskt stadslopp, mitt på gatorna i centrala St. Petersburg på Floridas fashionabla västkust – där minsta misstag omedelbart bestraffas med ett besök i betongmuren.


– Det här kommer bli en väldigt speciell helg på väldigt många sätt, säger Joel Granfors. Allt är helt nytt för mig och det ska bli extra spännande att inleda säsongen på en stadsbana. Jag är medveten om att det blir en stor utmaning. Dessutom har vi bara 30 minuters träning inför kvalet, så det blir oerhört viktigt att maximera den tiden och se till att hålla sig borta från problem. Varje varv blir guld värt.   

USF Pro 2000-fältet, som består av ett 20-tal förare, kommer direkt till St. Petersburg från mästerskapets officiella försäsongstest på den närbelägna Sebring-banan i början av veckan. Granfors arbetade sig där igenom två värdefulla dagar (måndag-tisdag) bakom ratten på sin 275 hästkrafter starka Exclusive Autosport-bil.


– Det var ett lärorikt test, fortsätter Joel Granfors. I det här läget handlar det om att jobba in alla rutiner, lära känna teamet, och förstå vad som behövs för att köra just den här bilen fort. Det är ett arbete som kommer att fortsätta under hela helgen i St. Petersburg.

Granfors ger sig in i den amerikanska racingcirkusen efter en stark fjolårssäsong i brittiska GB3, där han blev tvåa totalt. Inför USA-debuten, där han förutom den amerikanska junioreliten också möter ett antal förare med liknande bakgrund i Europa, håller sörmlänningen dock förväntningarna i schack.   

– Jag kommer alltid tävla för att vinna, men man måste också vara realistisk, avslutar Joel Granfors. Den här helgen är det så mycket nytt att lära på så kort tid. Jag är total rookie här borta och de flesta andra har redan kört på de här banorna i flera år. Vi får ta det steg för steg och se hur långt det räcker, men självklart vore det fantastiskt att kunna starta säsongen med ett bra resultat.

USF Pro 2000-premiären inleds med träning och kval på fredag. Två race ska köras under helgen; ett på lördag, och ett på söndag direkt efter INDYCAR-loppet.

GUIDE: Allt du behöver veta om USF Pro 2000 

Alla race under säsongen streamas live och går att se på bland annat usfpro2000.com. Se www.joelgranfors.com för länkar och ytterligare information under tävlingshelgen.


Tidsschema (svensk tid)

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
Rd. 1 // Streets of St. Petersburg (USA)

Fredag 3 mars
Träning: 15.35-16.10
Kval: 19.00-19.30

Lördag 4 mars
Race 1: 17.15-18.00

Söndag 5 mars
Race 2: 21.00-21.45

// LIVESTREAM 
www.usfpro2000.com
USF Pro Championships App
YouTube

// LIVE TIMING
www.usfpro2000.com