Joel Granfors jagar medalj i F4-finalen

Granfors-Saturday-005

  • Eskilstuna-sonen en av fyra med chans på titeln
  • Spektakulära GP-slingan på Brands Hatch värd för avgörandet


Joel Granfors har allt att vinna när medaljerna ska delas ut i det brittiska Formel 4-mästerskapet i helgen – och går in i avgörandet som outsider även i den slutliga titelstriden.

Förutsättningarna inför helgens final, som äger rum på den spektakulära GP-slingan på Brands Hatch utanför London, är raffinerade. Efter en stark debutsäsong finns Granfors med i en toppkvartett av förare som alltjämt har matematisk chans att vinna hela mästerskapet, tillsammans med de båda britterna Matthew Rees och McKenzy Cresswell samt peruanen Matias Zagazeta. 

Granfors, som ligger fyra i tabellen, har emellertid 68 poäng upp till ledande Rees – och med maximala 84 poäng kvar att köra om är titelchanserna i praktiken små. 

Istället är det realistiska siktet ställt på slaget om de övriga medaljerna. Granfors är bara 21 poäng efter tredjeplacerade Cresswell inför säsongens tre sista race – ett avstånd som är fullt möjligt att överbrygga, och som sätter Fortec-svensken i en relativt simpel position. 

– För mig är det ett ganska behagligt läge inför finalensäger Joel Granfors. Jag har helt enkelt inget att förlora. Topp tre i mästerskapet hade varit fantastiskt, och det är ett tydligt mål att försöka nå. Gör vi en bra helg så finns definitivt chansen. Skulle vi inte nå dit har vi i alla fall inte fallit på målsnöret. Det är bara full attack, och uppåt, som gäller!

Granfors avslutade den förra racehelgen på Donington Park med sin åttonde pallplats för året, och är mån om att sätta punkt för en stark debutsäsong i internationell formelbilsracing med ett bra resultat i helgen på Brands Hatch.  

Brands Hatch GP: om banan

– Vi tävlade på Brands Hatch tidigare i år, men då körde vi den korta Indy-slingan som inte har särskilt mycket gemensamt med GP-varianten vi ska köra nufortsätter Joel Granfors. GP-banan används extremt sällan och jag har bara kört några få varv där i regn en gång. Det är en gammaldags bana, extremt snabb och krävande, och det känns helt öppet inför den här helgen. Det ska bli väldigt, väldigt kul att tävla där och självklart vill jag avsluta säsongen på topp. 

Finalhelgen på Brands Hatch inleds med fri träning i morgon fredag, följt av kval och två race på lördag. Säsongens allra sista lopp avgörs på söndag.  

Live timing, radiokommentering och resultat finns som alltid att tillgå på www.joelgranfors.com under hela helgen.

Guide: så fungerar brittiska Formel 4

Mästerskapsrivalerna inför finalen
Mästerskapsrivalerna inför finalen