Joel Granfors laddar för ovaldebut under stor racingfest i Indianapolis

USFPro

// Självförtroendet på topp för Eskilstuna-sonen efter första segern 
// Siktar högt igen i säsongens enda ovallopp – fler poäng än vanligt på spel


Joel Granfors står på tröskeln till en ny milstolpe i den amerikanska racingkarriären när han kör sitt livs första ovallopp i helgen, samtidigt som Indianapolis och USA befinner sig i motorfeber inför jättetävlingen Indy 500.

Granfors går in i helgens evenemang, deltävling fyra av USF Pro 2000-mästerskapet, fylld av optimism efter sin osannolika uppkörning senast på Indianapolis Motor Speedway – där han rattade hem säsongens första seger både för egen del och för sitt team Exclusive Autosport. 

Nu väntar en ny utmaning i Indianapolis; denna gång en liten bit bort från den stora IMS-anläggningen där klassiska Indy 500 istället står i fokus denna helg. För Granfors och USF Pro 2000 är det nu närbelägna Lucas Oil Raceway som gäller, när säsongens enda ovallopp ska avgöras natten mot lördag svensk tid.

– Det här blir en speciell helg på flera sätt, säger Joel Granfors. För det första blir det min racedebut på en oval, som så klart skiljer sig rejält från allt annat jag gjort i min karriär. För det andra har vi hela Indy 500-stämningen i stan, och dessutom går jag in i en tävling här borta med en seger i ryggen för första gången. Det kommer bli en häftig upplevelse.

Lucas Oil Raceway är en så kallad “short oval”, bara dryga kilometern lång (att jämföra med 4 km på Indianapolis Motor Speedway), och bjuder alltid på spännande racing där förmågan att hantera trafik ofta spelar en avgörande roll när ledarna snabbt kommer ikapp den bakre delen av fältet för varvning.

– Vi hade ett test på Lucas Oil för en månad sedan, och det var min allra första gång på en oval, fortsätter Joel Granfors. Det gick riktigt bra. Jag kom in i det förvånansvärt snabbt; några varv var egentligen allt som behövdes för att börja köra fort.

– Däremot tror jag att det blir en annan sak nu när det blir race. Där har jag fortfarande noll erfarenhet av hur bilen beter sig i trafik och hur man lägger upp loppet på bästa sätt. Jag har mycket att lära i helgen, men det ska bli väldigt kul.  

GUIDE: Allt du behöver veta om USF Pro 2000 

Joel Granfors går in i helgens tävlingar som fyra i mästerskapet, 44 poäng bakom ledande Myles Rowe (USA). Som enda ovaltävling på kalendern är helgens race värt fler poäng än övriga lopp, med 45 poäng till vinnaren istället för ordinarie 30.

Endast ett race körs denna gång, med start kl. 03.30 natten mot lördag svensk tid. Träningarna inleds på torsdag, då också kvalet körs.

Alla race under säsongen streamas live och går att se på bland annat usfpro2000.com.


TIDSSCHEMA (svensk tid)

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
Rd. 4 // Lucas Oil Raceway (USA)

Torsdag 25 maj
Test 1: 18.00-18.45
Test 2: 21.00-21.45
Kval: 23.30-00.00

Fredag 26 maj
Träning: 22.50-23.05
Race: 03.30-04.20 (natten mot lördag)


LIVESTREAM & TIMING
www.usfpro2000.com
USF Pro Championships App


MÄSTERSKAPSTABELL

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
// Efter 3/9 deltävlingar

1: Myles Rowe (USA), 139 p.
2: Kiko Porto (BRA), 100 p.
3: Francesco Pizzi (ITA), 98 p.
4: Joel Granfors (SWE), 95 p.
5: Jace Denmark (USA), 91 p.

Hela tabellen