Joel Granfors mästare i Aquila Synergy Cup

SSK & SPVM Gelleråsen Arena
  • Nykorade mästaren på väg mot guld även i Formula Nordic

Eskilstuna-föraren Joel Granfors har tagit hem 2020 års mästerskapstitel i Aquila Synergy Cup, en av instegsklasserna i svensk bilracing.

Granfors säkrade Aquila-titeln i finalen på Kinnekulle Ring under den gångna helgen, och kommer nu att belönas med en testkörning i det danska Formel 4-mästerskapet – ett första steg i den 15-årige sörmlänningens tilltagande internationella ambitioner.

– Det är jättekul att ha tagit hem det här mästerskapet, säger Joel Granfors. Det har varit bra racing hela året, inte minst i finalen där jag till slut kunde säkra titeln med ett race kvar. Det var skönt att kunna köra avslappnat i det sista heatet och på det sättet fira av en väldigt bra Aquila-säsong.

Joel Granfors har under 2020 trätt fram som en starkt lysande stjärna på den inhemska juniorracingscenen. Vid sidan av titeln i Aquila Synergy Cup har en parallell satsning på formelbilsklassen Formula Nordic – där det egentligen bara var tänkt att bli ett enda inhopp – utvecklats till något betydligt mer; och ännu ett guldläge.

Granfors, som kom till start i Formula Nordic för första gången i säsongens andra deltävling i Karlskoga och därmed missade premiären, har radat upp segrar – och vann bland annat direkt i sin debut. 

Vid den efterföljande deltävlingen i Skellefteå blev Granfors sedan historisk som den förste någonsin att vinna alla tre Formula Nordic-race under en och samma helg, och inför den stundande finalen om några dagar är det Granfors spektakulärt i topp även i den tabellen.

– Vi hade inte räknat med att vara i topp i Formula Nordic redan i år, förklarar Joel Granfors. Målsättningen var att vinna Aquila och prova på Nordic-konkurrensen i ett inhopp eller två, men på något sätt lyckades vi vinna direkt och fick blodad tand. Nu har jag en bra chans att faktiskt ta hem även den titeln till helgen, trots att jag missade premiären, och det hade förstås varit fantastiskt.

Granfors dubblerade med race i båda mästerskapen den gångna helgen, och vann både i Formula Nordic på Mantorp Park och alltså i Aquila Synergy Cup-finalen på Kinnekulle Ring. Granfors kastade sig i bilen, skjutsad av farfar, direkt efter målgång på Mantorp Park för att med bara fem minuters marginal hinna delta i Aquila-kvalet på Kinnekulle.

Formula Nordic-avgörandet sker nu till helgen på Ring Knutstorp i Skåne. Joel Granfors leder mästerskapet 24 poäng före norrmannen Håvard Hallerud, med totalt 55 poäng kvar att köra om.