Joel Granfors mästare på nytt – först över linjen i Formula Nordic

_C3A3372
  • Aquila-mästaren gör rent hus 2020 med ny titel och JSM-guld

Joel Granfors fullbordade en guldkantad racingsäsong 2020 genom att backa upp sin nyvunna Aquila Synergy Cup-titel med inte färre än två nya mästartecken i helgens final för formelbilsklassen Formula Nordic.
 

Granfors tog hem hela mästerskapet totalt efter en eftertrycklig seger i det första av finalhelgens två race på Ring Knutstorp, och lade samtidigt dessutom beslag på Junior SM-titeln som också står på spel i Formula Nordic.
 
Granfors dubbelguld i Skåne kröner en säsong som bara kan beskrivas som formidabel för den 15-årige Eskilstuna-föraren. Titlarna i Formula Nordic kommer bara en vecka efter att han utropats till mästare även i den närbesläktade Aquila Synergy Cup-serien, och innebär alltså rent hus under 2020.
 
– Helt otroligt, säger Joel Granfors. Det här hade vi inte räknat med när vi inledde den här säsongen. Att få vinna Aquila förra helgen och följa upp det med dubbla guld i Formula Nordic på det här sättet på Ring Knutstorp, med en seger i finalen, känns fantastiskt bra. Stort tack till min familj och alla som hjälpt mig fram till detta!
 
Granfors succé i framför allt Formula Nordic har inte gått obemärkt förbi på den svenska racingscenen under 2020. Titlarna i den inhemska juniorracingklassen säkras trots att Granfors stod över premiären i Falkenberg, där tre stycken race kördes, och trots att han egentligen inte tänkt genomföra en allvarligt menad satsning på mästerskapet förrän 2021.

– Målet i år var att vinna Aquila, men när coronapandemin slog till ströks ett par deltävlingar där och vi fick lite tid över, förklarar Joel Granfors. Det var då vi bestämde oss för att köpa en Nordic-bil och ställa upp i den andra deltävlingen i Karlskoga. Det var tänkt som ett inhopp för att samla erfarenhet inför nästa år, men det gick lite bättre än vi hade vågat hoppas…

Granfors slog till omedelbart, med pole position och två överlägsna segrar direkt i sin debut. Framgångarna på Gelleråsen bäddade för en fortsättning vid nästa deltävling i Skellefteå – där Granfors levererade än bättre med en historisk trippel: den förste någonsin som tagit hem alla tre race under en Formula Nordic-helg.

Totalt har 16 race körts under årets Formula Nordic-säsong. Joel Granfors har ställt upp i 13 av dessa, med ett slutligt säsongsfacit på åtta segrar och ytterligare en pallplats. Han vinner till slut mästerskapet 30 poäng före norrmannen Håvard Hallerud, och Junior-SM 22 pinnar före Philip Victorsson. 

Framtiden oviss

I och med årets framgångar revideras ambitionsnivån oundvikligen inför 2021. Ett intensivt arbete väntar nu Joel Granfors i planeringen inför nästa steg i karriären.  

– Just nu har jag ingen aning om vad som kommer att hända i framtiden, avslutar Joel Granfors. Planen var ju att köra Formula Nordic 2021, men efter allt som hänt i år måste vi kanske bredda perspektivet.

– Det bästa hade varit att kunna inleda en internationell satsning, och det är min dröm, men jag vet att det kräver en stor uppbackning. Vi har mycket jobb framför oss i vinter, men jag ser ljust på framtiden och hoppas verkligen att vi får till något riktigt bra inför nästa säsong.


Joel Granfors är 15 år gammal, bosatt i Gillberga utanför Eskilstuna, och tävlar för Kungliga Automobil Klubben.