Joel Granfors nöjd med första testerna i nya GB3-bilen

SnettertonTest-9


Gillberga-sonen inleder testerna inför 2022 års racingsäsong

– Positiv känsla efter två bra dagar i England 


Joel Granfors har gjort sina första tester i den nya, uppdaterade bilen som kommer att användas i det engelska formelbilsmästerskapet GB3 den här säsongen.

Granfors kliver upp till GB3 – tidigare känt som brittiska Formel 3 – under 2022 i ett fortsatt samarbete med Fortec Motorsports, som han också representerade i instegsklassen Formel 4 förra året.

Granfors genomförde sina första GB3-tester redan i november, men tog den gången plats i den gamla specifikationen av bil som använts i mästerskapet de senaste åren. Veckans tester markerade första gången som Granfors fick chansen att köra den uppdaterade bilen, MSV-022, som introduceras inför årets säsong. 

Den nya bilen utgör ett stort steg framåt för GB3 avseende såväl prestanda som säkerhet. Ett förbättrat aerodynamiskt paket ger väsentligt bättre grepp, med 25 % mer så kallad downforce, medan motoreffekten vässas från 230 till 250 hästkrafter. 

Samtidigt skärps förarsäkerheten genom omarbetade deformationszoner och införandet av en så kallad halo-konstruktion runt cockpit.
 
Granfors kom snabbt upp i fart i den nya bilen under två dagars tester på Oulton Park (i tisdags) och Snetterton (i torsdags).
 
– Jag tycker att den nya bilen är grym, säger Joel Granfors. Den är bättre än den gamla på alla områden, särskilt i snabba kurvor tack vare all downforce. Jag måste säga att veckans tester har gått väldigt bra. Vi har inte haft några problem över huvud taget, utan kunnat jobba systematiskt på set-upen och på min egen körning.
 
I steget upp på den brittiska racingtrappan kommer Granfors under 2022 att arbeta med både gamla och nya ansikten i Fortecs GB3-team. Bland annat får den unge sörmlänningen i år en ny ingenjör i form av rutinerade Russell Dixon, som översett några av Fortecs största framgångar under de senaste 20 åren.

– Det har verkligen fungerat bra i samspelet mellan mig och Russ den här veckan, fortsätter Granfors. Vi jobbade lite grann ihop i Formel 4 i fjol, men hans huvudsyssla är GB3, och jag är säker på att jag kommer lära mig mycket av honom. Den spontana känslan är väldigt positiv och det kunde inte ha börjat bättre. Jag ser fram emot att jobba vidare på detta under de kommande testerna.
 
Joel Granfors kommer att fortsätta testa regelbundet i England fram till GB3-premiären på Oulton Park under påskhelgen.