Joel Granfors på pallen direkt i karriärens första ovalrace

LucasOilRaceway-8688

// Följer upp första segern med ny toppinsats i USF Pro 2000
// Eskilstuna-föraren nu tvåa i mästerskapet


Joel Granfors lät sig inte stoppas av bristen på erfarenhet när han omedelbart tog sig upp på pallen som tvåa i sitt livs första ovallopp vid helgens USF Pro 2000-tävlingar i Indianapolis.

Granfors, som tog sin första seger i USA-karriären senast det begav sig för två veckor sedan, fortsatte att figurera i toppen av resultatlistan när fältet intog tekniskt krävande Lucas Oil Raceway för säsongens enda ovalevenemang.  

17-årige Granfors fick stora delar av depån att höja på ögonbrynen när han, trots ett för honom helt nytt format, kvalade in som tvåa till lördagsnattens strålkastarbelysta race (det enda för helgen) – ynka tre hundradelar från pole position.  

Väl i racet gjorde Eskilstuna-sonen en sämre start och tappade inledningsvis två placeringar, men lyckades metodiskt arbeta sig tillbaka in i loppet och återta andraplatsen.


Granfors navigerade sig med finess genom den varvade trafiken – en betydande faktor runt det 20 sekunder korta varvet på Lucas Oil Raceway – och var med tio varv kvar att köra ikapp ledande teamkamraten Salvador de Alba (Mexiko).  

En potentiell segerattack omöjliggjordes när loppet fick avslutas under gulflagg efter en incident längre ner i fältet, men Granfors kunde likväl korsa mållinjen som mycket stark tvåa i sin ovaldebut.

– Det där var ett intensivt racekommentar Joel Granfors. Att få stå på pallen som tvåa i mitt livs första ovallopp känns fantastiskt. Jag försökte gå för ledningen i starten men gjorde ett litet rookiemisstag där – jag gick för långt ner och gav bort den högre linjen – men istället blev det ett väldigt lärorikt race där jag lyckades dra nytta av trafiken runt omkring och ta tillbaka andraplatsen. Jag kör alltid för att vinna, men det här är definitivt ett riktigt bra resultat för oss.  

Granfors och de Alba levererade samtidigt en andra rak dubbelseger för Exclusive Autosport, nu i omvänd ordning efter att Granfors tog hand om det översta steget på pallen senast på Indianapolis Motor Speedway. Framgången är särskilt värdefull denna helg då säsongens enda ovallopp utdelar extra höga poäng.

Granfors avancerar nu till andra plats i förarmästerskapet, där luckan till ledande Myles Rowe (USA) krymper till 32 poäng. 

– Teamet har gjort ett kanonjobb den här helgen, avslutar Joel Granfors. Vi hittade fram till en bra bil inför kvalet och i racet kände jag att vi hade en ännu högre nivå. Den här helgen har överträffat förväntningarna på många sätt. Jag gillar verkligen ovalupplägget – racingen är tuff! Vi har haft ett par riktigt starka race nu och vi fortsätter att klättra i mästerskapet, så jag ser fram emot resten av säsongen.   

Nästa deltävling för USF Pro 2000 körs på Road America i Wisconsin den 16-18 juni, då mästerskapet samtidigt når halvtid.


RESULTAT

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
Rd. 4 // Lucas Oil Raceway (USA)

1: Salvador de Alba (MEX), 90 varv
2: Joel Granfors (SWE), +0.517s
3: Jack William Miller (USA), +1.047s
4: Francesco Pizzi (ITA), +1.947s
5: Myles Rowe (USA), +4.311s

Fullständigt resultat


MÄSTERSKAPSTABELL

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
// Efter 4/9 deltävlingar

1: Myles Rowe (USA), 165 p.
2: Joel Granfors (SWE), 133 p.
3: Francesco Pizzi (ITA), 128 p.
4: Salvador de Alba (MEX), 124 p.
5: Kiko Porto (BRA), 117 p.

Hela tabellen