Joel Granfors på pallen under händelserik helg

Start-JR6_8751
  • Eskilstuna-sonen slår tillbaka efter spektakulär ledarkollision
  • Behåller mästerskapsledningen genom högt och lågt på Donington Park


Joel Granfors tog sig upp på pallen under en helg som präglades av både högt och lågt i säsongens tredje GB3-deltävling på Donington Park.

Granfors äntrade helgens evenemang i England i mästerskapsledning, och fortsatte att sätta tempot långa stunder – inte minst med årets tredje pole position i lördagens tidskval. 

I det första av helgens tre race tog Granfors också mycket riktigt hand om den initiala ledningen, men utmanades hårt av den regerande brittiska Formel 4-mästaren Matthew Rees (som var under utredning för tjuvstart). 

Halvvägs runt det första varvet försökte sig Rees på en osannolik attack på yttern om Granfors – en attack som resulterade i kontakt. Granfors Fortec-bil träffades på vänster bakhjul och Eskilstuna-sonen tvingades att bryta från ledning i en spektakulär snurrning med brusten hjulupphängning.    

Rees kunde fortsätta loppet och klassificerades till slut som åtta.

– Det var en frustrerande situation, måste jag säga, kommenterar Joel Granfors. Rees gick för en omkörning som aldrig skulle kunna hända, och jag fick betala det högsta priset. Det var förstås inte vad jag hade hoppats på, särskilt inte från pole position, men det är som det är.

Granfors fick emellertid snabb revansch, när han tog sig upp på pallen som trea i Race 2. Han avslutade sedan helgen med en metodisk uppkörning i ett kaotiskt sista race, där omvänd startordning tillämpas och där Granfors klättrade hela vägen från 21:a till 11:e plats.

Genom helgens med- och motgångar behåller Joel Granfors ledningen totalt i mästerskapet, en poäng före tabelltvåan Luke Browning. Genom ett mästerskapsinitiativ kommer Granfors, i egenskap av totalledare efter helgens race, att belönas med ett besök hos F1-stallet Red Bull Racing under sommaren.

– Vi förlorade mycket i det första racet, men jag tycker ändå att vi lyckades reparera skadan ganska bra under resten av helgen, avslutar Joel Granfors. Vi har definitivt haft farten och vi behåller ledningen i mästerskapet, och det är jag otroligt glad för. Det ska bli väldigt intressant och inspirerande att besöka Red Bulls Formel 1-stall i sommar.      

Nästa GB3-deltävling äger rum på Snetterton den 25-26 juni. 


RESULTAT

GB3 Championship
Rd. 3 | Donington Park

Race 1 | Race 2Race 3


POÄNGTABELL

GB3 Championship
Efter 3/8 deltävlingar

1: Joel Granfors (SWE), 168 p.
2: Luke Browning (GBR), 167 p.
3: Max Esterson (USA), 145 p.
4: Roberto Faria (BRA), 143 p.
5: Callum Voisin (GBR), 132 p.

Fullständig tabell