Joel Granfors redo för internationella debuten

Granfors-18
  • Premiärdags för brittiska Formel 4
  • Regnprognos över Thruxton Circuit


Efter månader av väntan står Joel Granfors nu äntligen på tröskeln till sin debut i internationell formelbilsracing, när det brittiska Formel 4-mästerskapet (F4 British Championship) inleds på Thruxton-banan i helgen.  

Granfors, som är regerande mästare i de båda inhemska juniorserierna Formula Nordic och Aquila Synergy Cup, är redo att påbörja en ny spännande fas i karriären utanför Sveriges gränser.

Valet av mästerskap har landat på brittiska Formel 4, som i vanlig ordning håller en hög internationell prägel med 17 förare från åtta olika länder – tävlandes för sex olika team – i årets startfält.

STARTLISTA: British F4 2021

– Jag ser väldigt mycket fram emot den här helgen och min debut i internationell racing, säger Joel Granfors. Det är detta vi har väntat på i flera månader. Jag känner att jag har kommit in bra i allting här borta och jag är oerhört tacksam för den här chansen.

Granfors kommer till start för regerande brittiska F4-mästarna Fortec Motorsport. Den 15-årige Gillberga-sonen tar plats i stallets föraruppställning bredvid kartingvärldsmästaren Oliver Gray och återvändande James Hedley, som vann fyra race i mästerskapet i fjol.

Efter en vinter fylld av tester är det nu dags att sätta lärdomarna på prov i säsongens första racehelg, som alltså äger rum på Thruxton Circuit strax utanför Southampton – och det blir full fart direkt från start, bokstavligen, på kalenderns snabbaste bana.

– Det går fort på Thruxton, runt 190 km/h i snitt, och i torrt bromsar man bara två gånger på hela varvet, förklarar Joel Granfors. Det är en bana som brukar bjuda på extremt tight racing. Vi har haft bra fart på testerna och jag var bara en hundradel från förstaplatsen när vi körde officiell träning just på Thruxton i förra månaden, så förhoppningsvis kan vi vara med och slåss om ett bra resultat. 

Chansartad premiär?

Helgens premiär ser dock på förhand ut att kunna bli en allt annat än enkel historia för en svensk debutant. Väderprognosen skvallrar om intensivt regn, och dessutom kastas fältet rakt in i kvalet på lördag förmiddag – den fria träningen avhandlades formellt redan för en månad sedan på grund av orsaker kopplade till pandemin. 

– Det blir en speciell premiär, helt klart, avslutar Joel Granfors. Vi går direkt in i kvalet och jag har inte suttit i bilen på en månad nu. Dessutom ser det ut att bli en hel del regn. Jag har kört en halv dag i blött på gamla däck på Snetterton, så i princip ingenting. Det blir en stor utmaning, men det är bara att göra sitt bästa och lära sig så mycket som möjligt på vägen.

Årets säsong går att följa via live timing och löpande rapporter på www.joelgranfors.com. Streaming är emellertid inte tillgängligt i Sverige.


TIDSSCHEMA – SVENSK TID

F4 British Championship
Rd. 1 | Thruxton


Lördag 8 maj
Kval: 11.40-12.00
Race 1: 16.25-16.45

Söndag 9 maj
Race 2: 13.20-13.40
Race 3: 17.30-17.50Brittiska Formel 4 – så fungerar det

Totalt ska tio deltävlingar avgöras under året, med tre race per helg. Varje helg körs också ett tidskval, i vilket startuppställningen till de tre loppen formeras enligt följande struktur:

Race 1: förarens snabbaste varvtid
Race 2: omvänd startordning baserat på förarens snabbaste varvtid 
Race 3: förarens näst snabbaste varvtid      

I Race 2 vänder man alltså på hela startuppställningen, och placerar den snabbaste föraren från kvalet längst bak på gridden, och den långsammaste längst fram. Initiativet är till för att utbilda förarna i såväl defensiv som offensiv körning. 

I Race 2 utdelas färre poäng (15 -12-10-8-6-4-2-1) än i Race 1 och Race 3 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1). 

I samtliga race belönas snabbaste varv med en bonuspoäng (“Motul Fastest Lap Award”).

www.fiaformula4.com