Joel Granfors siktar högt i GB3-premiären

Granfors-002-(2)
  • Storbritanniens främsta formelbilsmästerskap drar igång under påskhelgen
  • Debuterande Granfors “så redo man kan bli” efter stark försäsong 


Joel Granfors står på tröskeln till att dra igång 2022 års racingsäsong, när GB3 Championship – Storbritanniens främsta formelbilsmästerskap – inleds med den stora påsktävlingen på Oulton Park utanför Manchester i helgen.

Granfors tar i år steget upp till GB3-serien, tidigare känd som brittiska Formel 3, efter en stark internationell debutsäsong i Formel 4 i fjol. 

Den 16-årige Eskilstuna-sonen fortsätter sitt samarbete med Fortec Motorsports, samma team som han tävlade för under 2021 på sin väg mot en fjärdeplats i den brittiska F4-tabellen, och kan luta sig mot en mycket stark försäsong där han toppat ett flertal gemensamma testdagar – bland annat så sent som igår tisdag just på premiärbanan Oulton Park. 

BANAN: Oulton Park

– Vi har haft en närmast perfekt försäsong, helt problemfri, bra fart, och väldigt konstruktiv, säger Joel Granfors. Testet här på Oulton Park igår fortsatte på samma sätt och vi känner verkligen att vi är på rätt spår. Jag trivs i GB3-bilen och jag känner mig så redo man kan bli som debutant. Jag har längtat länge på den här premiären! 

GB3-mästerskapet fasar i år in en mängd nyheter, med uppdaterade, snabbare bilar, starkare motorer, ett mer omfattande mediapaket och större startfält. Över 20 förare, från åtta olika länder, är anmälda till årets mästerskap – som ser ut att bli det tuffaste på mycket länge.

STARTLISTA: GB3 Championship 2022

Hos Fortec Motorsports får Granfors sällskap av danske andraårschauffören Mikkel Grundtvig, som vann två race förra året, samt britten Zak Taylor.

För motståndet står några av Englands allra främsta juniorracingstall – däribland flerfaldiga titelvinnarna Carlin och väletablerade Hitech GP, som just nu leder teammästerskapet i Formel 1-VM:s främsta supportklass Formel 2.

– Vi vet att det är tufft motstånd, precis som det ska vara på den här nivån, avrundar Joel Granfors. Det har sett bra ut i vinter, men jag är trots allt rookie i GB3 och det är flera återvändande, snabba förare på gridden den här säsongen. Det kommer inte bli lätt att slå dem – men målet är att vinna. 

GUIDE: GB3 Championship – så fungerar det

Helgens GB3-premiär inleds formellt med två dagars officiella tester under torsdagen och fredagen. Därefter väntar säsongens första kval och race på lördag, innan fältet tar en dags påskledigt på söndag. Tävlingarna återupptas sedan på måndag, då ytterligare två race ska köras.

Alla race under 2022 streamas LIVE på GB3:s hemsida och sociala kanaler, samt på www.joelgranfors.com. Streamen kommer att finnas tillgänglig direkt på startsidan i god tid inför varje lopp.