Joel Granfors tar första GB3-segern

50-AASF6736
  • Eskilstuna-sonen tar över i tabelltoppen med eftertrycklig uppvisning på Silverstone 
  • Dubbla pole positions, en seger och en andraplats helgens facit i England


Joel Granfors körde hem karriärens första GB3-seger och tog över ledningen i mästerskapet i en rejäl styrkedemonstration vid helgens tävlingar på anrika Silverstone.

Granfors var i storslagen form från början till slut i säsongens andra deltävling, där han var snabbast i både träning och kval och fick med sig en trio riktigt starka resultat från de tre race som kördes. 

Eskilstuna-sonen inledde på bästa tänkbara sätt genom att – från en överlägsen pole position – leda från start till mål i det inledande heatet på lördagen. Segern var inte bara Granfors första för säsongen, utan också den första för en svensk förare i det före detta brittiska Formel 3-mästerskapets nya skepnad som GB3. 

Granfors startade sedan i pole position även i Race 2, där han dock fick se sig passerad av britten Tom Lebbon på det första varvet och tog målflagg på en alltjämt meriterande andraplats. 

– Vilken helg, kommenterar Joel Granfors. Snabbast på träningen, snabbast i kvalet, och första segern i land… Jag kunde inte önska mig så mycket mer. Vi har haft väldigt bra fart den här helgen. Vi tog pole position med över tre tiondelar och bilen har fungerat perfekt. Stort tack till teamet och alla som hjälpt mig hit!

Framgångarna i kvalet tidigare under helgen gav, ironiskt nog, Granfors ett betydligt knepigare utgångsläge i helgens tredje och sista race – där omvänd startordning tillämpas för hela fältet. Det innebar att Granfors tvingades starta loppet från 20:e och sista plats; en position han dock inte blev kvar på särskilt länge.

På bara några varv hade Granfors snabbt klättrat genom den bakre delen av fältet, och när målflaggan föll hade han tagit sig hela vägen upp till nionde plats – det största avancemanget av samtliga förare i fältet. 

Med tidigare mästerskapsledaren Luke Browning i mål först som 17:e man var resultatet tillräckligt för att Granfors skulle ta över tätpinnen i GB3-totalen, där det nu är svenskt i knapp topp – med tre poängs marginal – efter sex av totalt 24 race.   

– Det är kul att leda mästerskapet, förstås, men det är tidigt på säsongen och jag tänker inte riktigt i de banorna än, fortsätter Joel Granfors. Vi har bevisat att vi har farten, så det är inte vi som behöver göra något annorlunda. Vi måste bara se till att fortsätta på samma sätt, och inte luta oss tillbaka. Vi kommer fortsätta att jobba precis lika hårt och inte lämna något åt slumpen.  

GB3-säsongen fortsätter på Donington Park den 28-29 maj. 


RESULTAT

GB3 Championship
Rd. 2 | Silverstone

Race 1 | Race 2Race 3


POÄNGTABELL

GB3 Championship
Efter 2/8 deltävlingar

1: Joel Granfors (SWE), 127 p.
2: Luke Browning (GBR), 124 p.
3: Roberto Faria (BRA), 95 p.
4: Tom Lebbon (GBR), 92 p.
5: John Bennett (GBR), 83 p.

Fullständig tabell