Joel Granfors testar Formel 4 med holländskt toppteam

JG4
  • Eskilstuna-sonen på plats i Spanien för första internationella formelbilstestet

Joel Granfors kommer att få sin första smak av internationell formelbilsracing när han testar för det holländska toppteamet Van Amersfoort Racing i Formel 4 i Spanien i veckan.
 

15-årige Granfors har under 2020 gjort rent hus på den svenska juniorracingscenen, med titeltriumfer i såväl Aquila Synergy Cup som Formula Nordic, och får nu alltså chansen att ge sig ut på den internationella arenan i ett tvådagarstest på Jerez-banan i södra Spanien.

Testet äger rum under torsdagen och fredagen (10-11 december), och placerar Granfors i en av de Tatuus-byggda bilar som under året använts framgångsrikt av Van Amersfoort Racing i den europeiska instegsklassen Formel 4. 

Van Amersfoort Racing vann så sent som i söndags säsongens avslutande race i det italienska Formel 4-mästerskapet genom Red Bull-backade britten Jonny Edgar, som man också förde till årets mästartitel i den motsvarande tyska F4-serien. 

Teamet, baserat i holländska Zeewolde, har tidigare väglett blivande Formel 1-stjärnor som Max Verstappen (Formel 3, 2014) och Charles Leclerc (Formel 3, 2015) till nyckelframgångar i sina respektive juniorkarriärer.  

– Det känns spännande att få göra det här första testet i internationell formelbil, och dessutom med ett så bra team som Van Amersfoort Racing, säger Joel Granfors. Jag är övertygad om att det blir väldigt lärorikt. Det blir många nya intryck, men jag kommer att ta det steg för steg. Det här är en bra möjlighet att lära känna teamet, se hur man arbetar på den här nivån, och helt enkelt lära mig så mycket som möjligt

Jerez-banan, där veckans test äger rum, mäter 4.4 km och har historiskt varit flitigt använd som testanläggning för bland annat Formel 1 under vintermånaderna.

Joel Granfors, som inför avresa till Spanien testat negativt för coronaviruset COVID-19, är under onsdagen på plats i depån för att påbörja arbetet tillsammans med Van Amersfoort Racings ingenjörer.

Uppföljande information kommer att distribueras efter testets slut på fredag kväll.