Joel Granfors till Belgien för ny utmaning på klassiska Spa

50 (3)_2_saturday
  • GB3 gör sig redo för säsongens enda deltävling utanför England
  • Granfors till mytomspunna Formel 1-banan för första gången någonsin


Belgiens Grand Prix hör till motorsportens absoluta klassiker. I helgen får Joel Granfors för första gången någonsin ta sig an banan där det utmanande Formel 1-loppet utspelar sig – mytomspunna Spa-Francorchamps i de tätvuxna Ardennerskogarna. 

GB3-säsongens enda deltävling utanför England tar mästerskapet till en av världens mest speciella racingarenor. Utmaningarna runt den 7.004 km långa Spa-banan – den längsta på kalendern – omfattar ökända högfartspassager som Eau Rouge, Pouhon och Blanchimont, som alla tas i runt 250 km/h i GB3. 

BANAN: Spa-Francorchamps

Lägg därtill ett av Europas mest lynniga mikroklimat, med tvära väderomslag och plötsliga skyfall, och det är enkelt att förstå att just Spa-Francorchamps – med sina mer än hundraåriga anor – har varit skådeplats för några av motorhistoriens absolut mest klassiska lopp.  

– Spa blir något speciellt, och det är definitivt den bana jag har sett allra mest fram emot att få upptäcka i GB3 den här säsongen, säger Joel Granfors. Jag har kört mycket där i simulatorn och gillar verkligen det jag har sett, men jag har aldrig varit där i verkligheten. Det är en bana som har allt; långa rakor, snabba kurvor, hårnålar… Det kommer bli väldigt bra racing med mycket slipstreaming och jag ser verkligen fram emot att komma dit.
 
Granfors beger sig till Belgien som tvåa i mästerskapet, strax bakom ledande britten Luke Browning. Helgens tävlingar utgör startskottet för den andra halvan av årets GB3-säsong, där nu fyra deltävlingar (totalt 12 race) återstår. 

GUIDE: GB3 Championship – så fungerar det

– Luke och jag har fått en liten lucka uppe i toppen, men det kan vända snabbt och vi är bara halvvägs genom säsongen, fortsätter Joel Granfors. Samtidigt är ju mitt mål självklart att ta tillbaka mästerskapsledningen. Vi får se hur vi står oss på Spa – det är ett öppet kort på många sätt – men vi har uppenbarligen haft bra fart hela året och ambitionen är förstås att slåss om segrarna även i helgen. 

Träningarna på Spa-Francorchamps drar igång på fredag, då också kvalet körs. Två av helgens tre race avgörs på lördag, och det sista – med omvänd startordning – på söndag.

Alla race under 2022 streamas LIVE på GB3:s hemsida och sociala kanaler, samt på www.joelgranfors.com. Streamen finns tillgänglig direkt på startsidan i god tid inför varje lopp.