Joel Granfors till Snetterton stärkt av lovande premiär

Joel Granfors (SWE) Fortec F4

F4 BRITISH CHAMPIONSHIP
RD. 2 | SNETTERTON


– Deltävling nummer två för brittiska Formel 4

Granfors tvåa totalt efter dubbelpall i debuten


Joel Granfors återvänder till blickfånget den här helgen för säsongens andra deltävling i det brittiska Formel 4-mästerskapet – och den sörmländske 15-åringen gör det med tidig vind i seglen efter en minst sagt lovande debut i förra månaden.  

Granfors fick en kanonstart på sin internationella formelbilskarriär när han tog sig upp på pallen i två av premiärhelgens tre race vid säsongsupptakten på Thruxton, där han omedelbart visade sina intentioner i ett av racingvärldens mest erkända juniormästerskap.

Eskilstuna-sonen lämnade premiären som bäste nykomling och som tvåa totalt i sammandraget, 21 poäng bakom andraårsföraren och Fortec Motorsport-kollegan James Hedley.

I helgen är det dags för nästa stopp på kalendern – Snetterton, strax utanför Norwich – och Granfors är fylld av tillförsikt inför en tävling då Formel 4-fältet utökas något med 18 bilar till start.   

Snetterton: startlista | om banan

– Det ska bli kul att få tävla igen, säger Joel Granfors. Det var några veckor sedan sist, och jag är väldigt laddad. Snetterton är en intressant bana med många olika typer av kurvor. Det var faktiskt där jag testade med Fortec för första gången i vintras, så det blir lite speciellt att komma tillbaka dit. Särskilt sista partiet är tekniskt svårt; det är lätt att låsa upp höger fram in i sista kurvan och få en dålig utgång på rakan. 

Även om Granfors faktiskt gjorde en av de mer eftertryckliga debuterna som beskådats i brittiska Formel 4, med två andraplatser redan under sin första internationella racehelg, är falsk trygghet alltid en racerförares största hot.

Granfors själv vet att behovet av utveckling är konstant i en sport där hundradelar kan fälla avgörandet, och har fokuserat särskilt mycket på ett specifikt område inför den kommande helgen på Snetterton.

– Vi fick många positiva besked i premiären, men starterna satt inte riktigt som de skulle och det är framför allt där jag har lagt en hel del energi, förklarar Joel Granfors. Vi har haft en testdag specifikt för det, och jag känner mig mycket mer säker med hela processen. Förhoppningsvis får vi bra betalt för det i helgen också – jag ser verkligen fram emot att komma igång!

Helgens tävlingar inleds med två fria träningspass på fredag, följt av det sedvanliga upplägget med ett tidskval och tre stycken race under lördag och söndag.

Poängstruktur, kvalformat med mera: så fungerar brittiska Formel 4

Årets säsong går att följa via live timing och löpande rapporter på http://www.joelgranfors.com. Streaming är emellertid inte tillgängligt i Sverige.


TIDSSCHEMA – SVENSK TID

F4 British Championship
Rd. 2 | Snetterton

Fredag 11 juni
Fri träning 1: 10.00-10.45
Fri träning 2: 14.40-15.25

Lördag 12 juni
Kval: 10.05-10.25
Race 1: 14.25-14.45
Race 2: 18.20-18.40

Söndag 13 juni
Race 3: 13.15-13.35


POÄNGTABELL

F4 British Championship
Efter 1/10 deltävlingar

1: James Hedley (GBR), 55 p.
2: Joel Granfors (SWE), 34 p.
3: Joseph Loake (GBR), 25 p.
4: McKenzy Cresswell (GBR), 22 p.
5: Zak Taylor (GBR), 20 p.

Fullständig tabell