Joel Granfors tillbaka i topp tre i USF Pro 2000

USFPro

// Avancerar i mästerskapet efter stadig poängskörd på Mid-Ohio
// Eskilstuna-sonen hundradelar från pole i stenhårt tidskval


Joel Granfors är tillbaka i topp tre i USF Pro 2000-tabellen efter en stabil helg på Mid-Ohio Sports Car Course.

Granfors fick med sig en fjärde- och en niondeplats från helgens två race på den tekniskt avancerade banan i Lexington, Ohio, där omkörningar är erkänt svåra att genomföra och där de två tidskvalen därför blev extra viktiga.

I det första kvalet var Granfors också i högsta grad med i diskussionen om pole position. Till slut fattades ynka sju hundradelar av en sekund – en knapp blinkning – vilket var tillräckligt för tredje plats på gridden till helgens första race.

Väl där, i ett lopp som rödflaggades och startades om på grund av regn, tog Granfors alltså målflagg som fyra. Eskilstuna-sonen var bäste icke-amerikan i racet, och bäst av dem som aldrig tidigare tävlat på Mid-Ohio.

I Race 2 tvingades Granfors starta från ett sämre utgångsläge som nia – ett resultat av trafik på det andra kvalet – och tog också målflagg på samma position.

– Det har varit en OK helg, och definitivt ett stort steg framåt igen efter problemen på Road America senast, säger Joel Granfors. Det var lite upp och ner med balansen i bilen, men vi jobbade oss in i det och var riktigt nära pole position i det första kvalet. Det är väldigt svårt att köra om här, vilket jag märkte framför allt i det sista racet. Jag kände mig mycket snabbare än bilarna framför men kom helt enkelt inte förbi.

Helgens facit innebär att Granfors nu avancerar från fjärde till tredje plats i USF Pro 2000-sammandraget.

– Vi fick med oss en hyfsad skörd poäng och var bättre än förarna närmast omkring oss i tabellen, men vi tappade också lite på ledaren, fortsätter Joel Granfors. Det var synd på trafiken i det andra kvalet; det kostade oss en del. Allt som allt en OK helg, men vi vill mer. 

Nästa stopp för Joel Granfors och USF Pro 2000 är kanadensiska Toronto, där nästa deltävling äger rum på en centralt belägen stadsbana den 14-16 juli.

JSM-GULD TILL LILLEBROR 
Samtidigt hemma i Sverige firade lillebror Linus Granfors i helgen en stor framgång i sin egen begynnande racingkarriär när han säkrade titeln i Formula Nordic, Junior-SM i formelbilsracing, med två deltävlingar kvar att köra. Joel Granfors vann själv samma mästerskap säsongen 2020.


RESULTAT

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
Rd. 6 // Mid-Ohio Sports Car Course (USA)

Race 1 
Race 2


MÄSTERSKAPSTABELL

USF Pro 2000 Presented by Cooper Tires
// Efter 6/9 deltävlingar

1: Myles Rowe (USA), 251 p.
2: Kiko Porto (BRA), 187 p.
3: Joel Granfors (SWE), 185 p.
4: Salvador de Alba (MEX), 173 p.
5: Francesco Pizzi (ITA), 171 p.

Hela tabellen