Joel Granfors tillbaka på banan i brittiska F4

Granfors-03
  • Oulton Park först ut efter sommaruppehållet
  • Granfors fast besluten att återvända till pallen


Efter ett fem veckor långt sommaruppehåll är Joel Granfors äntligen tillbaka på banan igen när det brittiska Formel 4-mästerskapet återupptas på utmanande Oulton Park i helgen.  

Senast det begav sig – på Brands Hatch i slutet av juni – fick Granfors med sig en trio av topp åtta-resultat i de tre race som kördes, och avrundade helgen särskilt lovande med näst snabbaste varv i det avslutande Race 3.

Det är den typen av fart, och sina två redan inkasserade pallplatser från premiären på Thruxton i maj månad, som den nyss fyllde 16-åringen nu hoppas kunna bygga vidare på i det kommande besöket på vad han själv betecknar som en av kalenderns roligaste banor.

Oulton Park: om banan

– Jag har väntat länge på den här helgen, och jag är grymt laddad på att komma igång med tävlandet igen, säger Joel Granfors. Jag var snabb senast vi testade på Oulton Park och i mitt tycke är det en av de absolut roligaste banorna de har här i England.  

Oulton Park är en genomgående förarfavorit. Banan, belägen i västra England strax utanför Liverpool och Manchester, bjuder på en utmanande layout med snabba, svepande kurvor som flyter naturligt genom det kuperade landskapet. Omkörningstillfällena utgörs främst av den skarpa Island-hårnålen och den sista svängen, Lodge. 

Hektiska månader väntar

Efter en tämligen lugn inledning på säsongen, med bara tre deltävlingar på tre månader, utgör helgens evenemang startskottet för en betydligt mer intensiv period i brittiska F4. 

Framför Granfors och hans konkurrenter står nu sju tävlingshelger – 21 av årets totalt 30 race – inom loppet av 12 veckor.

Det är med andra ord nu, efter sommaruppehållet, som den mest betydande delen av årets mästerskap drar igång.

– Vi har fått lite av en mjukstart, men från och med nu är det race var och varannan helg, fortsätter Joel Granfors (som dessutom gjorde ett inhopp i Aquila-mästerskapet hemma i Sverige förra helgen). Det känns bra. Jag gillar att hålla igång, och som rookie är det enklare att vara kvar i rytmen utan alltför många uppehåll. Jag känner mig redo fullt ut och nu ska vi ge de andra teamen en rejäl match.  

Joel Granfors, som tävlar för Fortec-stallet, ligger femma i förarmästerskapet inför helgens tävlingar. Aktiviteterna på Oulton Park inleds med fri träning på fredag. Därefter väntar kval och två stycken race på lördag, följt av det avslutande tredje heatet på söndag.

Live timing, radiokommentering och resultat nås som vanligt hela helgen via startsidan på www.joelgranfors.com.

Guide: så fungerar brittiska Formel 4