Joel Granfors tillbaka på pallen – två gånger om

KnockhillBF4-75
  • Dubbla pallplatser under stark helg i Skottland
  • Snabbaste varv understryker lovande fart för Eskilstuna-sonen


Joel Granfors stod för sin starkaste insats hittills i det brittiska Formel 4-mästerskapet när han slogs om segrarna och landade en dubbelpall vid helgens tävlingar på Knockhill.

Granfors var snabb från början till slut under vistelsen i Skottland, där han först satte tempot på fredagens fria träning och sedan kvalade in bara 13 tusendels sekund från Formel 4-karriärens första pole position.

Den 16-årige sörmlänningen startade därmed både det första och sista av helgens tre race från andra ruta, och behöll sin placering in i mål i båda heaten efter att ha pressat ledande peruanen Matias Zagazeta hårt.

Granfors kom särskilt nära segern i söndagens avslutande Race 3, där han åtnjöt ett synbart övertag och placerade sin Fortec-bil bara några tiondelar bakom sin rival – samtidigt som han underströk sin fart med tävlingens snabbaste varv.

Zagazeta behöll dock kylan och avvärjde hotet från Granfors, som till slut korsade mållinjen bara en halv sekund från sin första seger i mästerskapet.

– Det är skönt att vara tillbaka på pallen, och det var två intensiva race där jag försökte stressa Zagazeta till ett misstag, säger Joel Granfors. Jag kände att jag var lite snabbare, särskilt i det sista racet, men han körde bra under press och det är svårt att köra om på den här banan. Jag är ändå väldigt nöjd med två pallplatser och vi är inte långt från den första segern nu.

I Race 2, där resultatet i kvalet inverteras och ger omvänd startordning, fick Granfors slå sig fram från sista led. Eskilstuna-sonen öppnade dock starkt och tog sig hela vägen in i topp tio när loppet nådde halvtid, men tvingades dessvärre till slut att bryta i en kollision i samband med ett omkörningsförsök. 

Tack vare helgens två pallplatser avancerar Granfors nu från sjätte till femte plats i mästerskapstabellen, när exakt halva säsongen har avverkats.

– Det här har varit en väldigt stark helg för oss, med framför allt ett viktigt genombrott i kvalet, avrundar Joel Granfors. Ironiskt nog tror jag ändå att det var just där vi kanske förlorade två segrar. De där 13 tusendelarna till pole blev avgörande i slutändan, med tanke på hur jämnt det var i loppen och hur viktigt det var att ligga först. Det är små marginaler, men allt som allt måste jag vara nöjd med det här resultatet och de framsteg vi gjort. 

Nästa deltävling för brittiska Formel 4 äger rum den 28-29 augusti på Thruxton-banan i södra England, där Joel Granfors i början av säsongen också körde hem en dubbelpall.

RESULTAT

F4 British Championship
Rd. 5 | Knockhill

Race 1 | Race 2 Race 3

POÄNGTABELL

F4 British Championship
Efter 5/10 deltävlingar

1: Matthew Rees (GBR), 167 p.
2: James Hedley (GBR), 162 p.
3: Matias Zagazeta (PER), 144 p.
4: McKenzy Cresswell (GBR), 131 p.
5: Joel Granfors (SWE), 108 p.

Fullständig tabell