Joel Granfors upp i mästerskapsledning efter drömhelg i GB3

50-AJ0_2238
  • Fortec-svensken tar säsongens andra seger på Silverstone 
  • Fullbordar sensationell trippelpall med årets största uppkörning


Joel Granfors fullbordade en närmast perfekt helg på Silverstone när han i ett kritiskt skede av säsongen körde hem en viktig seger och tog över den sammanlagda mästerskapsledningen i jakten på GB3-titeln. 

Granfors begav sig till Silverstone 30.5 poäng bakom mästerskapsrivalen Luke Browning i tabellen, men med förhoppningar om att kunna vända på läget på den brittiska Formel 1-banan – där sörmlänningen tog sin första GB3-seger tidigare i år. 

Så skulle det också komma att bli – med besked. Granfors satte omedelbart tempot under den fria träningen på både torsdagen och fredagen, och fortsatte sedan på den inslagna vägen när han från första startled tog hand om en övertygande seger i helgens första race.

En tredjeplats i Race 2 innebar sedan att Granfors tog över mästerskapsledningen – en ledning som slutligen kom att cementeras ytterligare med vad som måste betraktas som årets kanske absolut starkaste körning så här långt i det avslutande Race 3.

Från 18:e startruta – ett resultat av den omvända startordning som tillämpas till helgens sista race – formligen flög Granfors fram i en massiv offensiv, som räckte hela vägen upp till pallen och en smått sensationell tredjeplats.

Granfors avancemang på 15 placeringar är det största som någon förare mäktat med i GB3 den här säsongen. Granfors är också den ende som lyckats beträda pallen i samtliga tre race under en och samma helg. 

– Det här har varit en magisk helg, säger Joel Granfors. Kanske den bästa i karriären, och den kom när vi behövde det som mest. En seger, en tredjeplats och 15 platsers avancemang i Race 3 – jag kunde nästan inte ha önskat mig mer än så. Det känns ganska otroligt och hela teamet är förstås väldigt, väldigt nöjda med det här.  

Granfors maximerade ett läge som uppstod under helgen när Hitech GP-bilarna, med värste konkurrenten Browning i spetsen, diskvalificerades efter kvalet för en teknisk oegentlighet.

Hitech-förarna tvingades starta sist i samtliga tre race, och Granfors drog full nytta av utgångsläget för att etablera en ledning i förarmästerskapet som nu skrivs till 11.5 poäng. 

– En extremt viktig helg för mästerskapet, avslutar Joel Granfors. Jag visste att jag behövde leverera här på Silverstone, där vi vet att vi är starka, och det var precis vad vi gjorde. Det känns fantastiskt skönt. Nu går vi för titeln, inget snack om saken.

GB3 tar nu ett längre sommaruppehåll, innan säsongens näst sista deltävling äger rum på Brands Hatch utanför London den 9-11 september.


RESULTAT

GB3 Championship
Rd. 6 | Silverstone

Race 1 | Race 2Race 3


MÄSTERSKAPSSTÄLLNING

GB3 Championship
Efter 6/8 deltävlingar

1: Joel Granfors (SWE), 369.5 p.
2: Luke Browning (GBR), 358 p.
3: Callum Voisin (GBR), 292 p.
4: Roberto Faria (BRA), 274.5 p.
5: Max Esterson (USA), 255.5 p.

Fullständig tabell