Lärorikt Formel 4-test för Joel Granfors

JG3

Joel Granfors samlade på sig värdefull erfarenhet inför framtiden när han fullbordade ett lyckat första test i internationell formelbil på Jerez-banan i södra Spanien.
 

Granfors tog plats hos det holländska Formel 4-teamet Van Amersfoort Racing, ett av toppstallen på den europeiska juniorracingscenen, och arbetade sig metodiskt igenom alla punkter på dagordningen under testets två dagar (torsdag och fredag).

Testet ägde rum i blandat decemberväder med ömsom sol, ömsom regn, vilket gav 15-årige Granfors en bra chans att bekanta sig med Formel 4-bilens egenskaper i flera olika förhållanden och på såväl regn- som torrdäck.

– Det här har varit riktigt lärorikt, säger Joel Granfors. Både bil och bana skiljer sig en hel del från det jag blivit van vid i Sverige. Framför allt finns det många fler snabba, svepande kurvor här, vilket är nytt för mig. Det har också varit intressant att gå igenom all data och video med teamets ingenjörer. Det är ett nytt sätt att arbeta på. 

Totalt avverkade Granfors – regerande mästare i både Formula Nordic och Aquila Synergy Cup – cirka 200 varv runt den tekniska Jerez-banan, vilket motsvarar lite knappt 90 mils körning.  

– Det har gått bra, avrundar Granfors. Jag var snabbast i nästan alla pass, vilket alltid är ett gott tecken, och vi har inte haft några problem att tala om. Det här har varit mycket givande och jag hoppas att jag kan vara tillbaka i en sådan här bil igen inom kort. Tack till teamet för den här chansen!

Joel Granfors reser nu tillbaka till Sverige för att fortsätta arbetet inför säsongen 2021, då siktet är inställt på att förhoppningsvis kunna lansera en internationell karriär.