Ny pallplats för Joel Granfors i Spa-debuten

50-AJ0_6873
  • Eskilstuna-föraren tvåa i GB3-seriens belgiska gästspel
  • Händelserik helg i Ardennerna


Joel Granfors körde hem sin sjunde pallplats för säsongen när det brittiska formelbilsmästerskapet GB3 för enda gången i år lämnade England och slog läger på belgiska Spa-Francorchamps i helgen.

Granfors, som besökte den anrika F1-banan i Ardennerna för första gången i karriären, hittade snabbt upp i fart och kvalade in som tvåa respektive trea till helgens två första race – trots att han genomförde kvalet på bara en uppsättning däck.

I det första av helgens tre race körde Granfors stabilt i mål som tvåa, bakom mästerskapsrivalen Luke Browning – och i Race 2 var förutsättningarna än bättre när Eskilstuna-sonen gick ut på den uppsättning nya däck han sparat i kvalet en dag tidigare. 

Granfors lyckades också ta sig upp i ledning när han, tre i bredd med Browning och Branden Oxley, drog det längsta strået i en spännande slipstreamingduell längs den långa Kemmel-rakan på första varvet.


Oxley försökte hänga kvar runt yttern om Granfors in i den efterföljande Les Combes-sektionen, men körde av och tvingades bryta, och resten av racet blev till en ny dominant uppvisning av Browning och Granfors – som tillryggalade resten av fältet med över en sekund per varv.

Browning tog sig så småningom tillbaka upp i ledning och vann en dryg sekund före Granfors, som ändå kunde fira sin andra pallplats på bara några timmar under en strålande dag i det belgiska solskenet. 

Ett kontroversiellt domslut, en dag senare, kom dock retroaktivt att beröva Granfors på resultatet i Race 2. Domarna tilldelade oväntat Fortec-svensken tio sekunders tidstillägg för situationen med Oxley på det första varvet, och Granfors föll istället till fjärde plats i resultatlistan.    

– Spa är en fantastisk bana och vi har haft mycket tight racing här i helgen, säger Joel Granfors. För mig var situationen med Oxley en typisk race incident och jag håller inte med om domarnas bedömning, men det är som det är. Hur som helst, farten har varit bra. Vi saknade ett par tiondelar till Luke men hade bra kontroll på alla andra, och jag är väldigt nöjd med min körning första gången på den här speciella banan.


I helgens sista lopp, som kördes på söndagen, startade Granfors och Browning allra längst bak – ett resultat av den omvända startordning som appliceras av mästerskapet i just Race 3. 

De båda titelaspiranterna, som nu öppnat upp en allt större lucka till resten av fältet i mästerskapstabellen, klassificerades som 16:e (Granfors) respektive 18:e (Browning) i ett kaotiskt lopp som rödflaggades en gång, innehöll två säkerhetsbilssituationer, och gav bara halva poäng efter att resultatet till slut fastställts till utgången av det allra första tävlingsvarvet.  

Browning leder nu GB3-sammandraget 30.5 poäng före Granfors, som i sin tur åtnjuter en lucka på 48 poäng till tredjeplacerade Max Esterson (USA).

GB3 är tillbaka i rampljuset redan om en vecka, när mästerskapet återvänder till Storbritannien för säsongens andra besök på Silverstone. Joel Granfors vann från pole position när serien senast gästade den klassiska F1-banan i maj månad. 


RESULTAT

GB3 Championship
Rd. 5 | Spa-Francorchamps

Race 1 | Race 2 Race 3


POÄNGTABELL

GB3 Championship
Efter 5/8 deltävlingar

1: Luke Browning (GBR), 311 p.
2: Joel Granfors (SWE), 280.5 p.
3: Max Esterson (USA), 232.5 p.
4: Callum Voisin (GBR), 206 p.
5: Roberto Faria (BRA), 203.5 p.

Fullständig tabell