Tung helg för Joel Granfors på Silverstone

Granfors-Silverstone

  • Mekaniska problem sätter käppar i hjulen 
  • – Fjärdeplats följs upp av två brutna race
  • – Granfors kvar som fyra i mästerskapet


Joel Granfors fick med sig en fjärdeplats som bästa resultat från en tuff helg i brittiska Formel 4 på klassiska Silverstone.

Granfors fick se den senaste tidens starka resultatsvit – med fem pallplatser på de föregående nio racen – punkteras i ett frustrerande svep av incidenter och tekniska motgångar i säsongens åttonde deltävling.

Bekymren började redan under den fria träningen, där Granfors Fortec-bil uppvisade svår överstyrning – ett problem som sedan, strax före kvalet, kunde härledas till en felaktig krängningshämmare.

Med irrelevant data att luta sig mot från träningarna gick Granfors in i blindo i lördagens kval, där han ändå lyckades hyfsa till utgångsläget för resten av helgen med sjätte snabbaste tid.

Granfors kunde sedan säkra upp en fjärdeplats i det första heatet, men tvingades därefter att bryta de båda efterföljande loppen på grund av en brusten hjulupphängning (Race 2) och en kollision med mästerskapsrivalen Matthew Rees (Race 3) i kamp om pallen. 

– Det här har varit en helg att glömmasäger Joel Granfors. Förutsättningarna har inte varit bra och det har varit alldeles för många problem som sammanfallit. Jag gjorde så gott jag kunde under omständigheterna, men det har inte varit lätt. Vi kommer att analysera det här noggrant och jag är säker på att det finns mycket vi kan lära oss. 

Granfors är kvar som fyra i mästerskapet, trots helgens besvikelse, och har fortsatt häng på medaljplatserna även om han tappat mark på ledande Matias Zagazeta (som nu är 47 poäng före). 

– Vår lilla räddning den här gången var att de andra (i titelstriden) inte heller hade en särskilt bra helgavslutar Joel Granfors. Vi är kvar som fyra och har fortfarande goda chanser att avancera.   

Två deltävlingar återstår i 2021 års upplaga av brittiska Formel 4. Den näst sista körs på Donington Park om två veckor (8-10 oktober). 


RESULTAT

F4 British Championship
Rd. 8 | Silverstone

Race 1 | Race 2 | Race 3


MÄSTERSKAPSTABELL

F4 British Championship
Efter 8/10 deltävlingar

1: Matias Zagazeta (PER), 251 p.
2: Matthew Rees (GBR), 234 p.
3: McKenzy Cresswell (GBR), 215 p.
4: Joel Granfors (SWE), 204 p.
5: James Hedley (GBR), 189 p.

Fullständig tabell

  •