Joel Granfors siktar på minnesvärd midsommar på Brands Hatch

Granfors-01 (3)
  • Brittiska Formel 4 dukar upp säsongens tredje deltävling
  • Kvalet en trolig nyckel på kort och tight bana


Joel Granfors hoppas på sitt livs gladaste midsommar när han, stärkt av lärdomarna från säsongens två inledande deltävlingar, beger sig till klassiska Brands Hatch för nästa slag i brittiska Formel 4 den här helgen.  

Granfors går in i helgens tävlingar som fyra i förarsammandraget – som bäste icke-britt – efter två pallplatser i premiären på Thruxton och snabbaste varv senast på Snetterton.

Eskilstuna-sonen har demonstrerat genomgående bra fart i racetrim så här långt under sin debutsäsong i internationell racing, men har tvingats slå sig fram – förvisso underhållande – från sämre utgångslägen efter ett par lite tyngre tidskval.

Inför årets tredje sammandrabbning står just kvalet i extra tydligt fokus, när fältet tar sig an den korta och intensiva så kallade Indy-slingan på anrika Brands Hatch söder om London. 

Med sina blott 1.9 kilometer, och med ytterst begränsade omkörningsmöjligheter, är startpositionen kanske mer avgörande här än någon annanstans på kalendern – något som Joel Granfors är fullt medveten om.  

Brands Hatch: om banan

– Kvalet kommer med stor sannolikhet att bli avgörande i helgen, och jag skulle säga att det nog är årets viktigaste kval, säger Joel Granfors. Banan är teknisk och det finns inga riktiga långa rakor, utan bara svepande svängar som leder in i varandra. Det krävs nästan att bilen framför gör ett rejält misstag om man ska komma förbi, så det gäller att starta så högt upp man bara kan.

Granfors har tillsammans med sitt team, Fortec Motorsport, analyserat varför kvalmomentet inte riktigt har klaffat under inledningen av säsongen, och lagt upp en plan som man hoppas ska bära frukt. 

– Vi har inte fått till kvalen som vi velat så här långt, men vi har ett par teorier som vi kommer testa den här helgenavslöjar Joel Granfors. Jag själv kommer också att ta mig an inledningen av helgen på ett lite mer offensivt sätt för att försöka hitta snabbare in i tempot. Vi hoppas och tror att vi är något på spåren och jag ser väldigt mycket fram emot att ge mig ut på banan på fredag.

Helgens tävlingar inleds med två fria träningspass på midsommarafton (fredag), innan kvalet och helgens första av tre race ska avgöras på lördag. Race 2 och Race 3 körs på söndag.  

I en liten korrigering av det ordinarie helgupplägget kommer loppet med omvänd startordning denna gång inte att köras som Race 2, utan redan som Race 1. Anledningen är ett ovanligt kompakt tidsschema under söndagen, med ont om tid att reparera bilarna vid eventuella incidenter.

Live timing, radiokommentering och resultat nås som vanligt via startsidan på www.joelgranfors.com.


Så formeras startuppställningen till helgens race:

Race 1: omvänd startordning baserat på förarens snabbaste kvaltid (snabbast startar sist, långsammast startar först)
Race 2: förarens snabbaste kvaltid 
Race 3: förarens näst snabbaste kvaltidTIDSSCHEMA – SVENSK TID

F4 British Championship
Rd. 3 | Brands Hatch (Indy)

Fredag 25 juni
Fri träning 1: 13.05-13.50
Fri träning 2: 17.45-18.30

Lördag 26 juni
Kval: 11.55-12.15
Race 1: 16.50-17.10

Söndag 27 juni
Race 2: 11.00-11.20
Race 3: 14.50-15.10POÄNGTABELL

F4 British Championship
Efter 2/10 deltävlingar

1: James Hedley (GBR), 85 p.
2: Matthew Rees (GBR), 60 p.
3: McKenzy Cresswell (GBR), 53 p.
4: Joel Granfors (SWE), 45 p.
5: Zak Taylor (GBR), 34 p.

Fullständig tabell